Publisert: 19. august 2016

Nytt anskaffelsesregelverk trer etter planen i kraft 1. januar 2017.

I går kom meldingen om at Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt tre nye forskrifter om offentlige anskaffelser. I tillegg er det vedtatt endringer i forskrift om klagenemnd for offentlige anskaffelser.

Av pressemeldingen fremkommer at den nasjonale terskelverdien øker fra 500 000 kroner til 1,1 millioner kroner. Dette innebærer at anskaffelser under 1,1 millioner kroner fra 1. januar 2017 ikke lenger må kunngjøres eller følge detaljerte regler. Disse anskaffelsene må likevel fortsatt følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling, og det offentlige må kunne dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført. 

Regjeringen trekker også frem at forhandlingsforbudet fjernes for de nasjonale anskaffelsene. De nye reglene vil åpne for at oppdragsgivere kan gå i dialog med leverandørene når det er behov for det for å få en god anskaffelse.

For helse- og sosialtjenester innføres enklere og mer fleksible regler. Kun anskaffelser over 6,3 millioner kroner må kunngjøres.

Når det gjelder ideelle organisasjoner er departementet i gang med å innhente en juridisk utredning som skal vurdere handlingsrommet for å forbeholde konkurranser slike organisasjoner. Professor Sejersted har tidligere konkludert med at dagens unntak for ideelle organisasjoner ikke kan videreføres etter innføringen av nytt anskaffelsesdirektiv. Sejersted-rapporten finner du her.

Pressemeldingen finner du her.

 

google maps
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan også lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.