Publisert: 31. mars 2017

Skrevet av:

Senioradvokat

Saklig begrensning av utvelgelseskrets

Posten Norge AS besluttet at ti distribusjonsenheter skulle slås sammen til fem, noe som førte til overtallighet på ledersiden og behov for nedbemanning av 10 av 20 ledere.

Posten Norge AS fikk den 15. mars i år medhold av Høyesterett i at det var saklig å avgrense utvelgelseskretsene til den enkelte, sammenslåtte avdelingen. Avgjørelsen er i tråd med den tidligere avsagte Gresvig-dommen.  Avgjørelsen illustrerer at selskaper i nedbemanningsprosesser har full adgang til å avgrense utvelgelseskretsene, dersom det er saklig grunn for en slik avgrensning. Det faktum at omstillingen hadde foregått i nært samarbeid med de ansattes fagforeninger og at avgrensningen var forankret i tidligere fremforhandlede avtaler med de tillitsvalgte, ble vektlagt i Høyesteretts vurdering av sakligheten. Lagmannsretten hadde kommet til motsatt konklusjon, noe som viser at det kan være krevende å vurdere hvilke utvelgelseskretser som er saklig å etablere i forbindelse med nedbemanninger.

Den ansatte distribusjonslederen fikk imidlertid medhold i at oppsigelsen var usaklig ettersom det forelå annet passende arbeid i selskapet å tilby ham.

google maps
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan også lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.