Publisert: 16. desember 2015

Enighet om ny personvernforordning

 

EU-parlamentet og Rådet ble i går enige om ny personvernforordning, som også vil bli gjeldende i Norge. Forordningen vil føre til nye og felles personvernregler i Europa på mange områder. Samtidig er det blitt større rom for nasjonale tilpasninger enn hva det opprinnelig ble lagt opp til. Etter mye frem og tilbake er det også klart at bøtenivået for de mest alvorlige overtredelsene kan bli opp til 4% av global årlig omsetning.Vilkårene for å ilegge de strengeste bøtene synes å ha blitt lempeligere enn hva vi så innledningsvis.

Forordningen innebærer både nye regler og klargjøring av prinsipper som eksisterer allerede. Helt nytt er blant annet retten til dataportabilitet, som skal gjøre det lettere å overføre personopplysninger mellom ulike tjenestetilbydere. Dette er tenkt å motvirke tendensen til «lock in» som vi ser i dag, der inkompatible dataformater gjør at brukernes mulighet til å bytte tjenester ofte er begrenset. Retten til å bli glemt, som allerede følger av praksis fra EU-domstolen, får nå et klarere og mer tilgjengelig grunnlag i forordningen.

EU har også hatt en tydelig fokus på forenklinger og mindre rapportering. De gjeldende krav til notifisering til Datatilsynet ved behandling av personopplysninger forsvinner fullstendig, noe som nok vil oppleves som en lettelse for mange. Selskaper som opererer i flere europeiske land vil også kunne velge å forholde seg til kun ett datatilsyn. Samtidig stilles det strengere krav til at virksomheten selv skal ha kontroll over sin behandling av personopplysninger. Det vil derfor bli mye mer fokus på compliance på dette området fremover.

Man forsøker også i forordningen å legge bedre til rette for mulighetene som ligger i stordataanalyse. Gjennom helt nye regler for pseudoanonymisering utvides mulighetene til å behandle personopplysninger, samtidig som de personvernmessige konsekvensene begrenses.

Den nye forordningen blir aktuell for alle som behandler personopplysninger, enten dette er i egenskap av å være arbeidsgiver, teknologileverandør, mediebedrift eller skole. Reglene er også svært aktuelle for alle som benytter en eller annen form for skytjeneste.

Føyen Torkildsen vil gjennomgå den nye forordningen på Forum for IKT-rett og personvern den 21. januar 2016. For mer informasjon om dette seminaret og påmelding trykk her.

 

google maps
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan også lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.