Publisert: 31. oktober 2016

Skrevet av:

Senioradvokat

Togstreik og permitteringer

Søndag formiddag kunne riksmekleren fortelle at togstreiken er avblåst. Hvorfor streiket egentlig togførerne? Hva har permitteringer med streik å gjøre? Føyen Torkildsen har oppsummert det viktigste du trenger å vite om streiken og permitteringer.

Togstreik og permitteringer

Om streiken

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) tok ut rundt 120 lokførere i streik. Formålet var å få en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen. Kravet var begrunnet i sikkerhetshensyn. NSB/Cargonet mente lokførerutdanning var et myndighetsansvar – ikke et tariffansvar. Partene har kommet til enighet om en ny tariffavtale, og er enige om å be om bistand fra myndighetene i utformingen av det nye regelverket.

Dersom partene ikke hadde kommet til enighet, ville en pågående streik kunne medført at ansatte ble permittert.

Hva innebærer permittering?

Permittering er en midlertidig ordning der arbeidstaker blir pålagt arbeidsfritak og arbeidsgiver samtidig er fritatt sin lønnsplikt.

Regler for permittering

Adgangen til å permittere er ikke lovregulert, men er forankret i tariffavtaler og ulovfestet rett. Permittering krever saklig grunn. Det må være forhold knyttet til bedriften som begrunner permitteringen, ikke den ansatte. Arbeidstakeren er fortsatt ansatt hos arbeidsgiver under permitteringen, og det forutsettes at arbeidsstansen kun er midlertidig. Hvis det er klart eller sannsynlig at arbeidsstansen vil bli permanent, skal oppsigelse benyttes.

NSB hevdet at det var grunnlag for permittering ved at ansatte ble tatt ut i streik. Grunnlaget var midlertidig bortfall av arbeidsoppgaver som følge av innstilte tog.

Permittering som følge av streik i egen bedrift må varsles 14 dager før iverksettelse. Ved permittering på grunn av streik i annen bedrift, er det ingen varslingsfrist, men det skal varsles skriftlig så tidlig som mulig. Ved permittering som følge av driftsinnskrenkning mv. har arbeidsgiver lønnsansvar i 10 dager etter utløpet av varslingsperioden.

Ved streik/lockout kan permitterte ansatte være i den situasjonen at de ikke har rett til dagpenger fra NAV, og det vil ikke spille noen rolle for vurderingen om den enkelte er fagorganisert eller ikke. Den ansatte kan likevel motta streikebidrag fra fagorganisasjonen.

 

google maps
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan også lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.