Publisert: 06. oktober 2015

Viktig avgjørelse fra EU-domstolen – Safe Harbour er ugyldig

EU-domstolen har i dag besluttet at Safe Harbour avtalen som mange europeiske virksomheter baserer seg på, er ugyldig. Beslutningen er oppsiktsvekkende og har potensielt store konsekvenser. Dette er relevant for internasjonale konsern, bruk av skytjenester og utkontraktering til USA.

Bakgrunnen for beslutningen er en klage fra en privatperson på at Facebook overfører hans personopplysninger til USA og at de da er tilgjengelig for amerikanske myndigheter. Spørsmålet for domstolen var om det irske datatilsynet skulle foreta en selvstendig vurdering av om Facebook’s Safe Harbour sertifiserting eller om de var bundet av at kommisjonen har godkjent ordningen. Konklusjonen er i dag soleklar: datatilsynene skal foreta en selvstendig vurdering.

Domstolen går imidlertid enda lenger og legger sterke føringer på at Safe Harbour avtalen faktisk ikke er god nok for en trygg overføring av data til USA. EU-domstolen legger til grunn at amerikanske myndigheter har tatt seg til rette og forsynt seg uforholdsmessig av personopplysningene til europeiske borgere. Rett til privatliv og personopplysningsvern har etter domstolens syn ikke vært ivaretatt under Safe Harbour.

Hva nå?

Inntil i dag har bedrifter i EU og EØS kunnet overføre personopplysninger til Safe Harbour-bedrifter i USA. Etter i dag er det ikke så enkelt. Når man ikke kan basere seg på Safe Harbour, er et alternativ å bruke EUs modellavtaler for de samme overføringene. Man kan ikke utelukke at det vil komme kritikk også av modellavtalene, men foreløpig er disse ikke bestridt rettslig. Gitt at dette er et rettsområde i bevegelse, er modellavtalene den mest praktiske løsningen for nye overføringer.

Datatilsynet i Norge må ta stilling til hvordan de ønsker at norske virksomheter skal forholde seg til denne avgjørelsen. I en internasjonal sammenheng blir det nå viktigere hvor serverne står. Man må også se til andre europeiske datatilsyns vurderinger.

For de som allerede har inngått en avtale om overføring til USA, anbefaler vi å avvente med å gjøre noen endringer frem til det foreligger en uttalelse fra Datatilsynet.

Pressemeldingen fra EU-domstolen kan leses i sin helhet her

google maps
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan også lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.