Ev. Safronov / Shutterstock.com
Publisert: 01. november 2016

Workplace by Facebook – kun for de store?

Datatilsynets råd om lovlig bruk av Facebook at Work / Workplace by Facebook forutsetter at bedriften må forhandle frem særlige vilkår med Facebook, siden tjenesten fort ellers er ulovlig å ta i bruk for bedriften. Forhandlinger forutsetter en reell forhandlingsposisjon, noe kanskje bare de største norske bedriftene har mot en gigant som Facebook. Samtidig holder Datatilsynet kortene tett til brystet om hvilke endringer i vilkårene som faktisk er nødvendige.

Workplace by Facebook, også kjent som Facebook at Work blir tatt i bruk av stadig flere norske bedrifter. Fordelen med løsningen er at det kan øke samhandlingen i bedriften, og at brukergrensesnittet i stor grad er kjent for brukerne fra før. Dette kjente kan imidlertid også bedra, siden et intranett for bedriften rettslig sett er noe helt annet enn et sosialt medium til bruk på privaten.

Det er normalt en forutsetning for norske bedrifter for å ta i bruk en tjeneste at denne er i samsvar med norsk lov. I denne sammenheng er det reglene som skal ivareta de ansattes personvern som er problematiske. Det vil være bedriften som står ansvarlig for at data om de ansatte ikke brukes til andre formål enn hva bedriftens egne legitime behov tilsier

Datatilsynets veiledning

Datatilsynet har gjennomgått avtalevilkårene mellom Facebook og et knippe store norske bedrifter, og har godkjent disse. Tilsynet er tydelige i sin kommunikasjon på at dette ikke er Facebooks standard vilkår, men at disse bedriftene har forhandlet frem andre vilkår enn hva man i utgangspunktet blir presentert for. Tilsynet er like tydelige på at standardvilkårene ikke er akseptable ut fra norsk personvernrett. Disse kravene går langt utover reglene om overføring av personopplysninger til utlandet, som nå er håndtert gjennom at Facebook er blitt Privacy Shield-sertifisert.

Tilsynet har likevel valgt å respektere Facebooks krav om taushetsplikt hva gjelder de konkrete fremforhandlede vilkårene, slik at man som mindre bedrift ikke kan legge veiledningen direkte til grunn. På grunn av denne tilnærmingen kan man vanskelig bruke Datatilsynets veiledning som en oppskrift på hva som må være på plass. Vi mener Datatilsynet her har valgt en for forsiktig tilnærming, og at forvaltningslovens regler om taushetsplikt neppe er så omfattende at de dekker personvernvilkårene i avtalene.

Resultatet av denne tilbakeholdenheten er at det fortsatt råder usikkerhet om bruk av Workplace by Facebook blant norske bedrifter, og at lovlig bruk forutsetter juridisk bistand. Samtidig står Facebook i liten grad selv ansvarlig for overholdelsen av dette lovverket, og kan skyve dette ansvaret ned på norske små og mellomstore bedrifter.

Det er sannsynligvis bare de største norske bedriftene som er interessante nok for Facebook til å få forhandlet frem lovlige vilkår uten å bruke store ressurser på dette. De øvrige må foreløpig velge bort Workplace by Facebook, eller velge å ta en betydelig regulatorisk og kontraktuell risiko.

Foto:Ev. Safronov / Shutterstock.com

google maps
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan også lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.