«Solklare bygg» – Forslag til ny bestemmelse om solenergi i byggteknisk forskrift (TEK17)

Publisert: 30. juni 2025

EU har tidligere vedtatt nye krav til solceller på bygg gjennom den nyeste revisjonen av Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) (EU/2024/1275). Ifølge direktivet skal blant annet nye offentlige bygg og næringsbygg leveres med solcelleanlegg fra 2026.

Det har lenge vært uklart hvordan det reviderte bygningsenergidirektivet vil bli implementert i Norge. Stortinget har gjennom en rekke vedtak bedt regjeringen komme med virkemidler eller løsninger for å øke tempoet i utbyggingen av solkraft i Norge. Nå har det kommet et konkret forslag til ny bestemmelse om solenergi i byggteknisk forskrift (TEK17) kapittel 14 Energi, som ble sendt på høring 26. juni 2025. Forslaget innebærer krav til å gjøre bygg egnet for bruk av solkraft, og markerer starten på en større revisjon av energikravene som har til formål å fremme energieffektivitet, energifleksibilitet og lokal energiproduksjon på nye yrkesbygg.

Hovedforslaget om «solklare bygg»

Hovedforslaget i høringsnotatet er å innføre et krav om at nye yrkesbygg med over 500 m² oppvarmet bruksareal (BRA) skal tilrettelegges for fremtidig montering av solenergianlegg, såkalte «solklare bygg». Dette betyr at bygget skal være teknisk forberedt til å kunne ettermontere solceller uten omfattende bygningsmessige inngrep.

Med «tilrettelegging» menes blant annet at bygget skal ha tilstrekkelig avsatt plass for solenergianlegg og nødvendige installasjoner, være klargjort for nødvendige føringsveier, ha sikker og tilrettelagt atkomst for rengjøring og vedlikehold, være dimensjonert for ekstra egenlast, samt ha tilstrekkelig sikkerhet mot brann og fuktbelastning både før og etter montering.

Forslaget er formulert slik:

  • 14-X. Krav om tilrettelegging for solenergianlegg
  • Yrkesbygning med over 500 m² oppvarmet BRA skal tilrettelegges for fremtidig montering av solenergianlegg. Kravet gjelder ikke dersom bygningen oppføres med solenergianlegg.
  • Kravet i første ledd gjelder ikke dersom bygningen eller bygningens plassering er uegnet for bruk av solenergianlegg.

Alternativt forslag: Ferdig monterte solceller

Som et alternativ foreslås det et krav om at kun enkelte nye yrkesbygg med over 500 m² oppvarmet BRA, utenfor landbruks-, natur- og friluftsformål skal ha ferdig montert solcelleanlegg eller annen lokalprodusert energi.

Det alternative forslaget lyder som følger:

  • 14-Y. Krav om solceller eller lokalprodusert energi
    Yrkesbygning med over 500 m² oppvarmet BRA, utenfor områder avsatt til landbruks-, natur- og friluftsformål samt reindrift (LNFR) i kommunal arealplan, skal ha solcelleanlegg eller annen lokalprodusert energi.

Selv om det ikke er gjennomført detaljerte lønnsomhetsberegninger for «solklare bygg», anslår Direktoratet for byggkvalitet at tilrettelegging vil koste mellom 200 og 500 kroner per kvadratmeter takflate, avhengig av byggets utforming og plassering. Forslaget innebærer ikke et direkte krav om solceller, men et krav om å legge til rette for fremtidig installering og bruk av solenergi. For eiendomsaktører betyr dette at det allerede nå er klokt å planlegge for lokal energiproduksjon, som på sikt kan redusere driftskostnader, øke eiendommens verdi og styrke miljøprofilen. Selv om dette kan bety økte investeringskostnadene i starten, vil bygg klargjort for bruk av solenergi bidra til en mer bærekraftig byggesektor og gjøre byggene bedre rustet til å møte fremtidige krav.

Forslaget representerer et viktig skritt mot en mer bærekraftig byggesektor i Norge. Det gjenstår å se hvilke krav som faktisk blir vedtatt, men signalene er tydelige: fremtidens bygg må være forberedt på å produsere sin egen energi.

Høringsfristen for forslaget er 26. september 2025, og aktører i bygge- og eiendomsbransjen oppfordres til å gi sine innspill.

Les mer om forslaget i TEK17 her.
Du kan lese mer om EU-direktivet her.
Performance of Buildings Directive (EPBD) (EU/2024/1275), ler mer her.

Artikkelen er skrevet av Jacob Solheim og Anniken Staude fra Advokatfirmaet Føyen. Les artikkelen i Estate her.

Lignende saker

Flere nyheter