Ny ordning for deling av fornybar kraft i næringsområder

Publisert: 2. juli 2025

Regjeringen har vedtatt en endring i forskrift om kraftomsetning og nettjenester som åpner for deling av fornybar kraft mellom flere eiendommer innenfor samme næringsområde. Forskriften, som trer i kraft 1. januar 2026, er en del av regjeringens tiltak for å stimulere til økt lokal energiproduksjon, særlig gjennom solkraft. Bakgrunnen er et forslag fra Energidepartementet og Finansdepartementet som ble sendt på høring høsten 2024, der hensikten var å gi aktører større insentiv til å investere i fornybar kraft på bebygget areal. Ordningen er nå endelig fastsatt i forskrift om kraftomsetning og nettjenester i § 3-13.

Forskriften fastsetter følgende endringer:

  1. Økt effektgrense: Den samlede installerte effekten på produksjonsanlegg som inngår i delingsløsningen kan nå være opptil 5 MW (AC), mot tidligere 1 MW. Dette åpner for at også større solcelleanlegg på bebygd areal kan omfattes.
  2. Utvidet delingsadgang: Det åpnes for deling mellom flere eiendommer, så lenge disse inngår i et «næringsområde». Dette innebærer en utvidelse fra tidligere krav om at deling kun kunne skje innenfor samme gårds- og bruksnummer.

Hva menes med «næringsområde»?

En produsent av fornybar energi får nå mulighet til å dele kraften med virksomheter innen et og samme næringsområde. Forskriften definerer «næringsområde» som «et geografisk avgrenset areal der næringsvirksomheter er samlokalisert, og omfatter næringsparker, industriparker og lignende hvor næringsvirksomheter samarbeider, har fellesfunksjoner og deler infrastruktur». Det er presisert at ordningen ikke gjelder for generell næringsbebyggelse i by- og sentrumsområder.

Formålet med delingsordningen er å gi økt etablering av ny, fornybar kraftproduksjon på allerede bebygd areal. Først og fremst i form av solcelleanlegg på taket på næringsbygg, men også gjennom andre produksjonsteknologier. Fritak for elavgift og energileddet i nettleien kan utløse investeringer i nye produksjonsanlegg, og samtidig hjelpe næringsvirksomheter med å få ned energikostnadene sine gjennom å investere i egen kraftproduksjon.

Energidepartementet har også varslet at det vil komme en veileder tilhørende forskriften som skal fastsettes i samråd med RME. Denne skal gi nærmere retningslinjer for hvordan deling kan gjennomføres i praksis innenfor et næringsområde, og bidra til å avklare hvordan begrepet skal forstås. Det er ikke avklart når veilederen vil foreligge.

Praktisk betydning for eiendomsaktører

For eiendomsaktører kan den nye forskriften gi økt lønnsomhet ved investering i solenergi. Muligheten til å dele overskuddsstrøm mellom flere bygg eller leietakere på flere eiendommer kan gjøre det lettere å utnytte takarealer og redusere energikostnader. Samtidig kan det styrke bærekraftsprofilen og bidra til grønn omstilling. Ordningen kan også gjøre det mer attraktivt å etablere solcelleanlegg i næringsparker og på eiendommer som tidligere ikke har vært egnet for individuell produksjon.

Forskrift om endring i forskrift om måling, avregning, fakturering av nettjenester og elektrisk energi, nettselskapets nøytralitet mv. (Forskrift om kraftomsetning og nettjenester, les mer her.)

Les regjeringens pressemelding her.

Artikkelen er skrevet av Jacob Solheim og Anniken Staude fra Advokatfirmaet Føyen. Les artikkelen i Estate her.

 

 

 

Lignende saker

Flere nyheter