Hvor langt strekker norske mediers sitatrett seg?

Redaktørene og journalistene står på hver sin side i opphavsrettstvisten mellom Bodø Nu og to journaliststudenter. I lagmannsretten vant avisen frem med at bruken av studentenes podcastmateriale var innenfor sitatretten og derfor kunne skje uten journaliststudentenes tillatelse. Saken er anket til Høyesterett.

Publisert: 16. oktober 2024

Borgarting lagmannsrett har avsagt dom i tvisten mellom Bodø Publishing AS, som står bak nettavisen Bodø Nu, og to journaliststudenter, se LB-2023-191319. Saken omhandler hvorvidt Bodø Nu har krenket journaliststudentene som produserte podkasten «Fengselspodden», sine opphavsrettigheter. Utgangspunktet etter åndsverkloven er at opphavsmannen har enerett til å råde over sitt verk ved å fremstille eksemplarer av det og å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, men også til å nekte andre å utnytte verket. Sitatretten gir unntak fra dette utgangspunktet, og gir adgang til å sitere fra offentliggjorte verk, i samsvar med «god skikk» og «i den utstrekning formålet betinger». Saken omhandler også unntaket for gjengivelse av verk som inngår i en dagshending.

Bakgrunnen for tvisten er at to studenter intervjuet en innsatt i Nordland fengsel og tok lydopptak av intervjuet. Deler av lydopptaket ble brukt i en episode av «Fengselspodden» klippet sammen med en fortellerstemme. Bodø Nu publiserte en artikkel som refererte til podkasten og siterte fra intervjuet med den innsatte. Studentene mente Bodø Nus handlinger krenket deres opphavsrett og krevde vederlag og erstatning.

Saken er spennende fordi den stiller spørsmål ved hvor langt norske mediers rett til å gjengi andre kilder strekker seg. Legg også merke til at Norsk Journalistlag er partshjelp for journaliststudentene, mens Norsk Redaktørforening er partshjelp for Bodø Nu.

Det sentrale for lagmannsretten var om bruken av podcastmaterialet var innenfor Bodø Nus sitatrett. Lagmannsretten viste til at sitering av andre mediers formidling er utstrakt. I denne sammenheng ble det påpekt at sitatretten er en rettslig standard som kan ta hensyn til samfunnsutviklingen og en rimelig bransjepraksis. Siteringen var ifølge lagmannsretten ikke i strid med kravene til god skikk eller pressens Vær Varsom-plakat.

Ifølge lagmannsretten var gjengivelsene også omfattet av unntaket for «verk som inngår i en dagshending». Disse kan media omtale og gjengi, også her «i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger». Retten la vekt på at Bodø Nu hadde hatt en bred dekning av ildspåsettelsen og brannen som den innsatte i podcastintervjuet var dømt for, den gang dette skjedde. At den innsatte snakket ut for første gang i podcasten, var derfor å anse som en «dagshending», og siteringen til Bodø Nu gikk ikke utover formålet om å følge opp med siste nytt i en tidligere omtalt sak.

Lagmannsretten kom til at Bodu Nu lovlig kunne bruke materialet etter unntakene i åndsverkloven §§ 29 og 36. Det ble lagt vekt på ytringsfrihetens betydning og medienes rolle i informasjonsformidling, diskusjonsfrihet og meiningsutveksling. Retten valgte ikke å ta stilling hvorvidt Bodø Nus artikkel gjenga opphavsrettslig vernet materiale, ettersom lagmannsretten kom til at innholdet uansett var omfattet av sitatretten og derfor lovlig kunne publiseres. Lagmannsretten fant at det heller ikke var tale om en urimelig utnyttelse av studentenes innsats og arbeid, og dermed ingen brudd på god forretningsskikk etter markedsføringsloven § 25.

Saken er prinsipielt viktig for hele pressen, ettersom denne formen for siteringspraksis er en viktig årsak til å holde publikum orientert om nyhetsbildet. Studentene fikk medhold i tingretten, mens Bodø Nu vant saken i lagmannsretten. Norsk Journalistlag har anket saken til Høyesterett.

Lignende saker

Flere nyheter