I EU-direktivet defineres en plan for utrulling av krav til solceller, med en stadig senket grense for inkludering. Det betyr at stadig flere bygg vil omfattes av kravene.
EUs konkrete krav til etablering av solceller kan oppsummeres med følgende punkter;
- Innen 31. desember 2026 skal alle nye offentlige bygg og næringsbygg over 250 m² ha solceller.
- Innen 31. desember 2027 gjelder dette også eksisterende offentlige bygg over 2000 m² og næringsbygg over 500 m² som gjennomgår større renovering.
- Innen 31. desember 2029 skal alle nye bolighus ha solceller.
Kravene gjelder alle EUs medlemsland hvis det er teknisk, økonomisk og praktisk gjennomførbart å etablere solceller på det aktuelle bygget.
Hvordan det reviderte bygningsenergidirektivet vil bli implementert i Norge er foreløpig ikke klart. Stortinget har gjennom en rekke vedtak bedt regjeringen komme med virkemidler eller løsninger for å øke tempoet i utbyggingen av solkraft i Norge. Regjeringen har på sin side satt et mål om å nå 8 TWh solkraft innen 2030 og har varslet at bygningsenergidirektivet EPBD vil bli sendt på høring. Energidepartementet skal dermed ta stilling til hvilken betydning direktivet skal få for Norge. Det er foreløpig ikke publisert noe høringsnotat om saken, men de foreslåtte kravene fra EU viser at det satses på solenergi. Det er dermed sannsynlig at vi kommer til å se økte krav til solcelleetablering i Norge fremover.
Bygninger er den største enkeltstående energiforbrukeren i Europa. Eiendomssektoren er derfor avgjørende for å nå EUs energi- og klimamål. I takt med økende fokus på bærekraft og grønne løsninger, har solcellepaneler blitt stadig mer attraktive for næringseiendommer.
Norsk byggeforskrift TEK17 fremmer allerede energieffektivitet og miljøvennlig energiforsyning, selv om det ikke stilles direkte krav om solceller på bygninger. Forskriften setter strenge rammer for totalt netto energibehov i ulike bygningskategorier, fra boliger til næringsbygg. For å oppmuntre til bruk av fornybar energi, tillater TEK17 en økning i energirammen på inntil 10 kWh/m² per år for bygg som produserer minst 20 kWh/m² fornybar elektrisitet årlig. Dette gir rom for innovative løsninger som solceller, som i betydelig grad kan påvirke et byggs energikarakter. Selv om solceller ikke er påkrevd, oppfordrer regelverket indirekte til bruk av slike teknologier gjennom krav om energieffektivitet og fleksible energisystemer.
For eiendomsaktører betyr dette at planlegging av nye bygg må ta hensyn til solceller eller andre former for lokal energiproduksjon. Dette kan medføre økte investeringskostnader på kort sikt, men kan på lang sikt føre til reduserte energikostnader, økte eiendomsverdier og økt bærekraft.
Forslag til endringer i bygningsenergidirektivet og nye krav til solceller og lokalprodusert energi representerer et viktig skritt mot en mer bærekraftig byggesektor i Norge. Det gjenstår å se de nøyaktige detaljene i forslaget, men det er klart at dette vil ha stor betydning for hvordan vi planlegger og bygger næringsbygg i fremtiden.
På bakgrunn av dette vil vi oppfordre eiendomsaktører til å følge regelverksutviklingen nøye og utforske mulighetene for å forbedre byggenes miljøprestasjon. Ved å være i forkant av utviklingen kan byggeiere sikre seg en sterkere posisjon i et marked som i økende grad verdsetter bærekraftige løsninger.
Les mer her.
Performance of Buildings Directive (EPBD) (EU/2024/1275).