Den 11. oktober ble det vedtatt at EU-direktivet om bærekraftsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) trer i kraft i Norge 1. november 2024. CSRD inneholder nye krav om bedrifters rapportering om bærekraftsforhold. Reglene om rapportering om bærekraftsforhold inkorporeres i norsk lov gjennom et nytt kapittel 2 i regnskapsloven som erstatter regnskapsloven § 3-3 c) om redegjørelse for samfunnsansvar.
Med «bærekraftsforhold» menes «miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold, inkludert forhold som gjelder arbeidstakere, respekt for menneskerettigheter og bekjempelse av korrupsjon og bestikkelser», jf. ny bestemmelse i regnskapsloven § 1-11.
Nærmere om bærekraftsrapportering
Formålet med de nye reglene om bærekraftsrapportering er å tilrettelegge for en omstilling til mer bærekraftig økonomi.
Regnskapsloven definerer «bærekraftsforhold» som «miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold». Dette inkluderer forhold som gjelder arbeidstakere, menneskerettigheter og bekjempelse av korrupsjon og bestikkelser.
Med de nye reglene fra EU om rapporteringsstandarder likestilles nå bærekraftsrapportering likestilles med finansiell rapportering. Dette vil sikre mer pålitelig og relevant informasjon om bedriftenes påvirkning for klima og miljø. Dette har betydning for investorer som vil få økt informasjon om selskapers bærekraftsforhold, større mulighet for sammenligning, som igjen kan bidra til mer miljøbevisste investeringer. Rapporteringsstandardene bygger på prinsippet om dobbel vesentlighet, som innebærer at det skal rapporteres om både selskapets påvirkning på bærekraftsforhold, og påvirkningen bærekraftsforholdene har på selskapet.
Hvem gjelder reglene for?
Reglene om rapportering om bærekraftsforhold vil gjelde for store foretak og konserner, og for små og mellomstore foretak som er børsnotert. Innføringen av reglene i CSRD innebærer en gradvis innføring av kravene til rapportering, som gradvis øker kretsen for rapporteringspliktige selskap.
Etter ny regnskapslov § 1-5 (4) regnes store foretak som omfattet når de på balansedagen overskrider minst to av de tre følgende terskler:
- Balansesum: 290 MNOK
- Salgsinntekter 580 MNOK
- Gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsåret: 500
Videre er små foretak, som overskrider minst én av de tre følgende terskler på balansedagen, omfattet:
- Balansesum: 84 MNOK
- Salgsinntekter 168 MNOK
- Gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsåret: 50
Mellomstore foretak som omfattes av reglene foreligger når foretaket ikke er et mikroforetak etter regnskapsloven § 1-5 (1), små foretak eller store foretak.
Reglene vil fra og med regnskapsåret 2024, med rapportering 2025, gjelde for store foretak av allmenn interesse som har et gjennomsnittlig antall ansatte på over 500 årsverk. Fra og med 2025, med rapportering 2026, vil reglene gjelde for alle store foretak. Fra og med 2026, med rapportering 2027, vil reglene gjelde for små og mellomstore foretak som er børsnotert.
Tilsyn og sanksjon for brudd på bærekraftsrapporteringen
Finanstilsynet fører tilsyn med at reglene om bærekraftsrapportering overholdes. Brudd på rapporteringspliktene i regnskapsloven kan bl.a. sanksjoneres med overtredelsesgebyr.