Meta avventer AI-utvikling med personopplysninger fra EØS-brukere 

Publisert: 17. juni 2024

Meta utsetter utrulling av bruken av innholdet ditt og personopplysningene dine til opptrening og utvikling av AI-modeller. Den 12. juni 2024 la vi ut en artikkel om Metas varsling om at personopplysningene dine kan brukes til å utvikle kunstig intelligens. Artikkelen forklarer hvordan Meta hadde tenkt til å bruke Facebook- og Instagrambrukere sitt innhold og personopplysninger til å trene opp Meta sine AI-modeller og -tjenester.

To dager etter at vi la ut artikkelen, 14. juni 2024, valgte Meta å sette prosessen knyttet til bruk av europeiske brukeres data til AI-trening på pause etter forespørsel fra det irske Datatilsynet (DPC).

Personverninteresseorganisasjonen Noyb har sendt inn klager til en rekke europeiske lands tilsynsmyndigheter, blant annet sammen det norske Forbrukerrådet. Forbrukerrådet mente blant annet at Meta ikke hadde adgang til å bruke berettiget interesse som rettslig grunnlag til å bruke dataene til norske forbrukere til å trene opp AI-modellene sine. I tillegg mente Forbrukerrådet at Meta har gjort det urimelig vanskelig å protestere.

Brukere av Facebook og Instagram hadde i utgangspunktet frem til 26. juni 2024 til å protestere mot bruken av brukernes innhold. Denne fristen har nå blitt utsatt for europeiske brukere. Dette gjelder ikke for brukere i øvrige regioner, blant annet USA.

Det blir spennende å se om Meta velger å snu slik at brukere må faktisk samtykke (opt-in), i motsetning til en opt-out-løsning som standardinnstilling der det er opp til hver enkelt bruker om man ønsker å protestere mot at innholdet skal brukes til AI-utvikling.

Vi følger med på saken og holder deg oppdatert.

Artikkelen er skrevet av Camilla Gjersem, Frøydis Rikardsen og Vebjørn Søndersrød.

Lignende saker

Flere nyheter