Nye lovforslag på arbeidsrettens område

Publisert: 22. april 2025

I løpet av mars og april 2025 er det fremmet en rekke lovforslag på arbeidsrettens område. Det er blant annet foreslått å presisere kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet, at Arbeidstilsynet skal gis sterkere virkemidler og å fjerne bedriftsinterne aldersgrenser. Vi omtaler de mest sentrale forslagene.

Regjeringen foreslår å presisere arbeidsmiljølovens krav til det psykososiale arbeidsmiljøet – 4. april 2025

Regjeringen vil tydeliggjøre lovens krav til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Formålet er å gi virksomheter bedre veiledning og større bevissthet om hva det skal jobbes med for å skape et godt psykososialt arbeidsmiljø. Forslaget innebærer ingen materiell endring av gjeldende rett.

Du kan lese mer om lovforslaget her og her.

Regjeringen vil gi Arbeidstilsynet sterkere virkemidler – 4. april 2025

Regjeringen vil endre Arbeidstilsynets virkemidler. Formålet med lovforslaget er å styrke kampen mot arbeidslivskriminalitet, og er særlig rettet mot useriøse aktører. Det er blant annet lagt frem forslag som skal styrke Arbeidstilsynets tilgang på informasjon, og det foreslås endringer i reglene for overtredelsesgebyr. Noen av endringene som foreslås er:

  • Arbeidstilsynet skal på nærmere vilkår kunne innhente opplysninger fra andre virksomheter enn den virksomheten det føres tilsyn med. Som eksempel nevnes leverandører og kunder av tilsynsobjektet.
  • Arbeidstilsynet gis hjemmel til å foreta bevissikring etter beslutning fra tingretten.
  • Arbeidstilsynet skal kunne gi overtredelsesgebyr «på stedet» ved klart konstaterbare krenkelser.
  • Foreldelsesfristen for overtredelsesgebyr økes fra to til fem år.
  • Arbeidstilsynet gis hjemmel for å ilegge overtredelsesgebyr til fysiske personer.
  • Politiet skal kunne bistå Arbeidstilsynet ved gjennomføring av tilsyn og fullbyrdelse av vedtak.

Du kan lese mer om lovforslaget her og her.

Regjeringen foreslår å fjerne bedriftsinterne aldersgrenser – 28. mars 2025

Regjeringen har foreslått å heve aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år. I tillegg foreslås det at kommuner og bedrifter ikke skal kunne ha egne aldersgrenser under 72 år (bedriftsinterne aldersgrenser). Formålet er å unngå at arbeidsgiver skal måtte si opp folk bare fordi de har blitt 70 år, når både arbeidsgiver og ansatte ønsker å fortsette arbeidsforholdet. Lovforslaget vil også innebære at det i hovedsak vil være én aldersgrense i arbeidslivet.

Dersom Stortinget vedtar forslaget før sommeren, kan endringene tre i kraft fra 1. januar 2026. Alle som fyller 70 år etter denne datoen, vil være omfattet av de nye reglene.

Du kan lese mer om lovforslaget her.

Regjeringen foreslår endringer i reglene i statsansatteloven om fortrinnsrett og rett til fast ansettelse – 28. mars 2025

Regjeringen foreslår å lovfeste at deltidsansattes fortrinnsrett til utvidet stilling også skal gjelde fremfor ny innleie i virksomheten. Det foreslås videre at deltidsansatte gis fortrinnsrett til ekstravakter og lignende i virksomheten. I tillegg foreslås at retten for innleide til å velge fast ansettelse i virksomheten klargjøres til å ikke bare omfatte vikartilfeller, men også situasjoner der arbeidsgiver og tjenestemannsorganisasjoner i virksomheten skriftlig har avtalt tidsbegrenset innleie.

Du kan lese mer om lovforslaget her.

Lignende saker

Flere nyheter