Omnibuspakken er foreløpig bare et forslag til endringer, som per dags dato er til vurdering hos Europaparlamentet og Rådet. Det er derfor uvisst om disse endringene vil besluttes, og når de eventuelt vil bli implementert.
Omnibuspakken foreslår omfattende endringer i EUs Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Vi vil gi en kort oversikt over de foreslåtte endringene i CSDDD, og hvilke konsekvenser disse kan få for norske selskaper.
Endringer i CSDDD
CSDDD pålegger større virksomheter å foreta aktsomhetsvurderinger knyttet til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og miljøpåvirkning. Direktivet omfatter selskaper med mer enn 1000 ansatte og en omsetning på over 450 millioner euro.
EU-kommisjonen foreslår nå å utsette den trinnvise innføringen av CSDDD med ett år for den første gruppen selskaper til juli 2028, og med full implementering for alle selskaper fra juli 2029.
Videre foreslås det å avgrense plikten til vurderinger av indirekte forretningsforbindelser, til tilfeller der det foreligger konkret kunnskap om mulige risikoer. Aktsomhetsvurderingene vil altså først og fremst omfatte det første leddet i verdikjeden. Videre foreslås det begrensninger på hvor mye informasjon selskapene kan etterspørre fra mindre forretningspartnere (selskaper under 500 ansatte).
EU-kommisjonen foreslår også flere andre forenklinger i kravene, herunder å redusere rapporteringsfrekvensen fra hvert år til hvert femte år. Selskapene må imidlertid likevel løpende vurdere tiltakene sine dersom det er rimelig grunn til å tro at de ikke lenger er adekvate eller effektive. Videre skal ikke lenger selskapene forpliktes til å avslutte forretningsforbindelser dersom tiltakene ikke fører frem.
Det foreslås også å fjerne reglene om erstatningsansvar. Det blir dermed opp til medlemsstatene selv å avgjøre hvorvidt man skal ha regler om erstatningsansvar for selskapene.
Det er også foreslått at medlemslandene heller ikke skal ha adgang til å innføre nasjonal lovgivning som avviker fra bestemmelsene om aktsomhetsvurderinger.
Hva innebærer dette for norske selskaper?
Det er foreløpig både uavklart hvorvidt forslaget til endringer i CSDDD vil bli vedtatt av EU, og hvorvidt CSDDD i det hele tatt skal implementeres i norsk rett. Direktivet er imidlertid merket som EØS-relevant, og er derfor ventet å bli gjennomført i norsk rett.
Direktivet har flere likhetstrekk med den norske åpenhetsloven som allerede pålegger norske selskaper å foreta aktsomhetsvurderinger. Det antas derfor i første rekke at direktivet implementeres gjennom endringer i åpenhetsloven. Det pågår et arbeid med å evaluere åpenhetsloven og hvordan CSDDD eventuelt skal gjennomføres i norsk rett.
Virksomhetens plikt til å foreta aktsomhetsvurderinger etter åpenhetsloven gjelder i dag kun grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og ikke miljøforhold. Gjennomføringen av CSDDD vil derfor kunne medføre at selskapene også må inkludere vurderinger og tiltak knyttet til miljøpåvirkning.
Konsekvensene av CSDDD for norsk lovgivning vil imidlertid i første rekke avhenge av hvorvidt forslaget om at medlemslandene ikke skal ha adgang til å innføre avvikende nasjonal lovgivning, også vil bli vedtatt for EØS-landene. I så fall kan dette innebære at norsk lovgivning må endres slik at det harmoniserer fullt ut med endringene i CSDDD. Det vil i så fall ikke være adgang til å ha hverken mer eller mindre omfattende forpliktelser knyttet til aktsomhetsvurderingene etter åpenhetsloven, enn etter CSDDD. Det er derfor uklart hvor store konsekvenser CSDDD og Omnibuspakken vil ha for norske selskapers plikter.
Videre vil Omnibuspakken kunne medføre endringer i rapporteringsfrekvensen. Mens åpenhetsloven og nåværende CSDDD krever årlig rapportering, ønsker Omnibus å redusere dette til hvert femte år. Omnibuspakken kan også medføre endringer for sanksjonsmulighetene etter åpenhetsloven. At reglene om erstatningsansvar overlates til nasjonal lovgivning, vil gjøre at norsk lovgivning likevel ikke behøver å innføre regler om erstatningsansvar i åpenhetsloven, som man risikerte dersom CSDDD skulle blitt vedtatt i sin nåværende form.
Usikkerheten knyttet til gjennomføringen av både CSDDD og Omnibuspakken, gjør at anbefalingen for norske selskaper likevel foreløpig er å følge åpenhetsloven og norske regler.
Ta kontakt med oss dersom dere har noen spørsmål eller ønsker bistand. Vi minner om at fristen for å publisere redegjørelse for rapporteringsåret 2024 er 30. juni 2025.