Vi kommuniserer med skyen

Publisert: 6. juli 2017

For trendforskere bekrefter skytjenester (cloud computing) fremtidens fortreffelighet. Eller er det bare et begrep for enda en ny trend eller IT-bølge?

Men, nei, det er i høyeste grad en realitet som vil være avgjørende både for virksomheter og enkeltpersoner i lang fremtid. Skyen tar vare på dataene våre, men vi vet ikke helt hvor de ligger. Derimot vet vi at vi får tak i dem hyperraskt. I alle fall digitalt …

La oss starte med våre egne private bilder når vi skal sikre disse for fremtiden, for å illustrere muligheter og problemstillinger. Skal vi lagre bildene på pc’en hjemme, eller hvis vi er riktig flinke, kopiere albumene til en ekstern harddisk og legge den et annet og brannsikkert sted?

Det var mange som gjorde det slik. Men det var før, for tilbudet av skytjenester nå gjør at vi kan sende albumene over internettforbindelse til en server som driftes sikkert og trygt av en ekstern leverandør som Apple og Microsoft. Da utnytter vi sikkerheten og kostnadseffektiviteten til en stor og profesjonell aktør, og albumene ligger der ute i skyen et sted. Begrepet sky er da en grei betegnelse for at dataene ligger ett eller annet sted, men du vet ikke helt hvor. Derimot vet du at du kan nå dem hvis du har internettforbindelse.

KJØPER KAPASITET HOS FREMMEDE

På samme måte har virksomheter fra de helt små til de virkelige gigantene, fått muligheten til å benytte skytjenester. I stedet for å bygge små eller store datarom til egne, innkjøpte servere, kan virksomhetene velge å kjøpe kapasitet hos de profesjonelle leverandørene i markedet.

For virksomheter skaper det noen ekstra problemstillinger som vi ikke behøver tenke på når det gjelder fotoalbumene våre: Personvernbestemmelsene som skal følges vil kreve at virksomheten vet hvor dataene faktisk lagres. Er det i Irland? Nederland? USA? Eller India? For å nevne noen opplagte eksempler.

VEIEN OPPOVER I VERDIKJEDEN

Skytjenestene handler ikke nødvendigvis bare om bare lagring av data. Også prosessering av data er aktuelt, og da er det snakk om at man ikke bare trenger lagringskapasitet hos leverandøren, men også benytter deres software eller løsning. Hvis vi går tilbake til vår mer private forbruksverden, så var det vanlig å kjøpe software fra hyllene til Elkjøp eller andre. Ta det med hjem og starte en, ofte, kronglete installeringsprosess. Dette dekkes også av skytjenester i dag, og det eneste vi trenger er å kjøpe adgang til å benytte en leverandørs løsning over internett, knyttet til deres servere. Å kjøpe Word av Microsoft på denne måten er blitt populært. Da beveger vi oss oppover i verdikjeden og kjøper ikke bare «Infrastructure as a Service» (IaaS), men også «Software as a Service» (SaaS).

Og igjen er dette noe virksomheter kan gjøre – og gjør – på samme måte som vi forbrukere. Det finnes utallige kommersielle løsninger for alt fra Word til komplekse kundebehandlingssystemer, regnskapssystemer og fagsystemer som virksomheter kan benytte via internett-tilgang til denne magiske skyen.

TAR KREVENDE ANSVAR

For å gjøre dette bildet komplett bør vi nevne den tredje, vanlige, varianten, nemlig «Platform as a Service» (PaaS), der virksomheter ikke bare kjøper adgang til kapasitet i leverandørens serverpark, men også får leverandøren til å drifte og holde ved like forskjellige løsningsplattformer, enten det er Windows eller UNIX eller hva det nå måtte være virksomheten vil benytte. Til forskjell fra SaaS (ovenfor) så har virksomheten i dette tilfellet antakelig sin egen software de vil jobbe med, videreutvikle eller vedlikeholde.

Tre relativt logiske nivåer av skytjenester: Kapasitet på hardware (IaaS), kapasitet til å kjøre egne systemer oppå hardware og plattform (PaaS) og endelig rett og slett benytte software (SaaS)

SIKKERHETEN AVGJØR

Den genuine skytjenesten omtaler vi som offentlig tilgjengelig (public cloud). Det betyr i prinsippet at hvem som helst kan kjøpe seg adgang, og fotoalbumene våre blir liggende side om side der ute et sted. Sikkerheten blir da naturlig nok veldig viktig, for jeg vil ikke at du skal se mine bilder uten at jeg gir tillatelse i det minste. Enda viktigere er dette for virksomheter som må beskytte sine forretningshemmeligheter – og dermed sin fremtid.

For helt spesielle behov kan man kjøpe en privat skytjeneste (private cloud), og er da ikke bare enda en bruker av samme løsning som mange andre. Den kapasitet man da kjøper er dedikert til din virksomhet og i eksemplet med fotoalbumer så blir de ikke liggende ved siden av andre. De får sin egen plass eller server.

Endelig finnes det virksomheter velger litt av hver av de to. Kanskje Word fra en offentlig tilgjengelig tjeneste, mens fagsystemene blir liggende på en privat og dedikert server. Det kaller vi gjerne en hybrid løsning (hybrid cloud), skjønt det er egentlig ikke et tredje alternativ. Det er bare bruk av de to andre.

Lignende saker

Flere nyheter