Justisminister Emilie Enger Mehl uttalte selv under årets totalberedskapskonferanse at hovedperspektivet i Totalberedskapsmeldingen er «et taktskifte der befolkning, næringsliv, de frivillige og myndighetene lokalt og nasjonalt må være forberedt på alvorlige hendelser øverst i krisespekteret, og i verste fall krig».
Tilsvarende er understreket av Totalberedskapskommisjonen som i NOU 2023: 17 har påpekt at integrering av næringslivet og den sivile siden er sentralt. Det er dermed grunn til å anta at det private i større grad vil bli ansvarlig for å implementere og gjennomføre ulike beredskapstiltak.
En sentral del av beredskapen er tilgangen på tilfluktsrom. Tidligere var enhver tiltakshaver pålagt å etablere tilfluktsrom i nye, private bygg. Dette er for så vidt fortsatt en lovpålagt plikt i sivilbeskyttelsesloven § 20, men plikten praktiseres ikke i dag.
Plikten til å opprettholde og vedlikeholde etablerte tilfluktsrom er fortsatt gjeldende, men plikten til å etablere tilfluktsrom i private bygg ble i 1998 vedtatt stanset av Stortinget, riktig nok uten at hjemmelen i § 20 ble endret. Tiltakshaver må dermed søke dispensasjon fra kravet om å etablere tilfluktsrom i private bygg. Etter dagens praksis blir slike dispensasjonssøknader som hovedregel alltid godkjent. I praksis er altså plikten ikke reell.
I sitt arbeid har Totalberedskapskommisjonen understreket viktigheten av tilfluktsrom og at dette er et område som bør satses på. Tilsvarende har både Justisministeren og flere politikere den senere tid gitt uttrykk for.
Basert på funnene i kommisjonens utredningsarbeid, samt uttalelse fra sentrale politikere, er det ikke utenkelig at plikten til å etablere private tilfluktsrom vekkes til liv igjen, slik at terskelen for å få dispensasjon fra plikten skjerpes betraktelig inn.
En slik plikt vil kunne få betydelig innvirkning på utvikleres planlegging av prosjekter, blant annet ved at tilfluktsrom vil måtte prosjekteres inn, men også ved at de særskilte kravene til tilfluktsrom vil måtte overholdes, samt at rommene skal vedlikeholdes.
Inntil Totalberedskapsmeldingen fremlegges er det vanskelig å si noe sikkert om hvilke beredskapstiltak som vil prioriteres, men det er ingen grunn til å tro at dagens standard ikke vil heves. Føyen følger nøye med på oppdateringer som kommer fra Stortinget.
Denne artikkelen er skrevet av Ellen Usland og Anette Thunes.